Geboortestenen oorsprong

Sieraden met geboortestenen zijn op dit moment helemaal hot! Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is een geboortesteen nou eigenlijk?

Een geboortesteen is een edelsteen die symbool staat voor jouw geboortemaand. Je kunt een geboortesteen bijvoorbeeld heel mooi aan een kettinkje of armbandje dragen. Het is een sieraad met  een mooie betekenis en daarom erg leuk om cadeau te doen!

Edelstenen worden al eeuwen lang gelinkt aan religie en helende krachten. Het ontstaan van geboortestenen is te herleiden naar het boek van Exodus, in de Bijbel. Daar wordt de borstplaat van Aaron beschreven met 12 unieke edelstenen die symbool staan voor de 12 stammen van Israël. De geleerde Flavius Josephus legde in de eerste eeuw na Christus voor het eerst het verband tussen de 12 edelstenen van de borstplaat en de twaalf tekens van de dierenriem. De link tussen edelstenen en geboortemaanden werd voor het eerst gelegd in Polen in de 18e eeuw.

Geboortestenen per geboortemaand

Iedere maand kent dus zijn eigen geboortesteen of geboortestenen. Ben je benieuwd naar jouw geboortesteen? Hieronder vertellen we per geboortemaand welke stenen erbij horen en wat de betekenis van deze stenen is.

Januari

Granaat is de geboortesteen van de maand Januari. Hoewel granaat in meerdere kleuren voorkomt, gaat het hier om de dieprode variant. Granaat staat onder andere voor kracht en moed. De steen werd traditioneel vaak meegenomen op reis, omdat deze bescherming zou bieden.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Januari te bekijken.

Edelsteen sieraden: Gouden edelsteen ketting Granaat edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Edelsteen sieraden: Geboortesteen ketting van Januari: Granaat edelsteen
Gouden edelsteen ketting Amethist edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van Februari: Amethist edelsteen

Februari

Amethist is de geboortesteen van Februari. Amethist edelsteen komt in meerdere kleuren voor, maar het gaat voor deze maand om de paarse variant. Amethist staat o.a. voor innerlijke rust en zou een zuiverende werking hebben. Daarnaast wordt Amethist geassocieerd met schoonheid, sereniteit en royalty.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Februari te bekijken.

Maart

De geboortesteen van Maart is Aquamarijn. Deze edelsteen kent een breed scala aan blauwe en blauwgroene tinten. Aquamarijn staat voor hoop, gezondheid, liefde en bescherming. Aquamarijn is een variant van het mineraal Beryl. Deze prachtige edelsteen zou door de Grieken en Romeinen gegeven worden als teken van liefde en trouw.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Maart te bekijken.

Edelsteen sieraden: Gouden edelsteen ketting Aquamarijn edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Edelsteen sieraden: Geboortesteen ketting van Maart: Aquamarijn edelsteen
Gouden edelsteen ketting Herkimer edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van April: Herkimer edelsteen

April

Dit is een bijzondere maand. April kent namelijk meerdere geboortestenen! Diamant, Herkimer en Kristal zijn de geboortestenen van de maand April. Allen zijn helder (wit) van kleur en hebben als betekenis: liefde, zuiverheid, rijkdom en welvaart.

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor April te bekijken.

Mei

Smaragd, ook wel Emerald, is de edelsteen die hoort bij geboortemaand Mei. Smaragd is net als Aquamarijn een variant van het mineraal Beryl. Het is al eeuwen lang een zeer geliefde steen en zou door de Azteken al zijn aanschouwd als de steen van de vruchtbaarheidsgoden. Deze prachtige groene edelsteen zou tevens de favoriete steen zijn geweest van Cleopatra en staat voor eeuwige jeugd, liefde, wijsheid en geduld.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Mei te bekijken.

Gouden edelsteen ketting Smaragd edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van Mei: Smaragd edelsteen
Gouden edelsteen ketting Regenboog Maansteen edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van Juni: Regenboog Maansteen edelsteen

Juni

De maand Juni kent verschillende geboortestenen, namelijk Alexandriet, Maansteen en Parel.

Alexandriet is een zeer zeldzame (en kostbare) steen. Maansteen komt voor in meerdere soorten, waarvan regenboog maansteen de meest geliefde is! De prachtige witte steen heeft een bijzondere blauwe gloed die tevoorschijn komt bij juiste kijkhoek. Deze geboortestenen hebben onder andere als betekenis: liefde, vriendschap en geluk.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Juni te bekijken.

Juli

Robijn is de geboortesteen van de maand Juli. Robijn behoort tot de ‘Korund’ familie. Robijn heeft altijd een rode tint, variërend van licht rood tot donkerrood. Alle andere tinten Korund worden als Saffier beschouwd.  In de Oudheid werd deze steen gedragen als bescherming tegen het kwaad. Robijn kent vele betekenissen, waaronder liefde, passie en harmonie.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Juli te bekijken.

Gouden edelsteen ketting Robijn edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van Juli: Robijn edelsteen
Gouden edelsteen ketting Peridoot edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van Augustus: Peridoot edelsteen

Augustus

Peridoot en Sardonyx zijn de traditionele geboortestenen van Augustus. Aventurijn en Spinel zijn hier later aan toegevoegd. Peridoot is een variant van het mineraal Olivijn en heeft een geelgroene tot bruine kleur. Een andere naam voor Peridoot is Hawaiiet; vernoemd naar Hawaï, de vindplaats van deze prachtige edelsteen. De oude Hawaiianen geloofden dat Peridoot edelstenen de tranen waren van Godin Pele, die door vulkanen aan de oppervlakte waren gekomen.

Peridoot symboliseert zelfvertrouwen en kracht en werd vroeger veel gedragen als bescherming tegen nachtmerries en kwaad.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Augustus te bekijken.

September

De geboortesteen van September is Saffier. Saffier behoort tot de ‘Korund’ familie en omvat eigenlijk alle stenen van deze soort behalve de rode variant. De rode steen wordt namelijk Robijn genoemd. Deze prachtige edelsteen heeft vaak een blauwe kleur, maar komt in andere kleuren voor. In de Middeleeuwen droegen Christelijke geestelijken Saffier als een symbool voor de hemel. Tegenwoordig kent Saffier vele betekenissen, zoals kracht, puurheid en wijsheid.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor September te bekijken.

Gouden edelsteen ketting Saffier edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van September: Saffier edelsteen
Gouden edelsteen ketting Rozenkwarts edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van Oktokber: Rozenkwarts edelsteen

Oktober

Ook deze geboortemaand kent meerdere geboortestenen, namelijk Rozenkwarts, Opaal en Roze Toermalijn. Rozenkwarts wordt ook wel gezien als de steen der liefde. En staat onder andere voor creativiteit, liefde en vertrouwen.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor Oktober te bekijken.

November

De geboortemaand November kent twee bijpassende edelstenen: Topaz en Citrien. Topaz is er in veel verschillende kleuren, terwijl Citrien een oranje tot gele kleur heeft. Topaz en Citrien edelstenen staan onder andere voor ontspanning, geluk en compassie. In de Middeleeuwen werd Citrien gedragen tegen depressie.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor November te bekijken.

Gouden edelsteen ketting Citrien edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van November: Citrien edelsteen
Gouden edelsteen ketting Tanzaniet edelsteentje geboortesteen ketting van Goud op Zilver
Geboortesteen ketting van December: Tanzaniet edelsteen

December

Tanzaniet, Topaas, Turkoois en Zirkoon zijn de geboortestenen van de maand December. De kleur van deze geboortestenen is blauw en de stenen hebben verschillende betekenissen, waaronder: wijsheid, waarheid en balans.

 

Klik hieronder om alle geboortesteen sieraden voor December te bekijken.

Geboortesteen sieraden: cadeau met betekenis

Zoals je ziet heeft iedere maand zijn eigen geboortestenen, die elk weer hun eigen bijzondere eigenschappen bezitten! Of je nu gelooft in de krachten van edelstenen of niet, de symbolische betekenis maakt dat het stuk voor stuk hele leuke cadeautjes zijn om te geven en om te krijgen!

Heb je vragen over een geboortesteen? Stuur ons gerust even een mailtje: info@kcjewels.nl

Wist je dat wij heel veel edelsteen sieraden in ons assortiment hebben? Edelsteen kettingen, edelsteen armbandjes, edelsteen oorbellen en zelfs edelsteen enkelbandjes vind je in onze sieraden webshop! Via onderstaande knop kom je bij al onze edelsteen sieraden!